2017/02/28

WHAT TO WEAR


other1 other2 other3 other5



100% Villahuivi &OtherStories

Olen luvannut itselleni yhden asian. En maksa enää koskaan vaatteesta, joka sisältää akryyliä. 

Koulutukseni ja työni kautta olen herännyt entistä valppaammaksi materiaalien suhteen ja siihen, miten pelottavan paljon kärsin, kun ostan jotain kaunista ja muutaman käyttökerran jälkeen tuote on pilalla. Nyppyyntynyt, nukkaantunut, venynyt muodottamaksi. Edes viha-rakkaus-suhteen tavoin pelittävä "nukankerääjä" ei pelasta tilannetta. 

Mutta mistä tietää mitä ostaessaan saa? Vaikka panostaisi tuotteeseen, joka sisältää ainoastaan villaa, puuvillaa, merinovillaa, kashmiria, miten voi olla varma, että ostaa laatua. Myös nämä laadukkaat materiaalit voivat olla alkuperältään huonosti ja halvasti kasvatettuja ja käsiteltyjä. Tämä oli myös tänä aamuna työpaikan kahvipöydässä puheenaiheena ja kysymyksen esitettyäni ei siihen oikein löytynyt vastausta. Mistä voin tietää, että Suomessa valmistettu tuote on laadukas? Mitä on laatu? Onko ketjuliikkeiden tarjonta aina pahasta?

Omalla kohdallani valppaus tarkoittaa materiaalien ja niiden alkuperän tutkiskelua, brändiin tutustumista, hinta-laatu-suhteen jakautumista ja tiedostamista siitä, että pystyn käyttämään mallia vielä kauan. On ollut myös lohdullista huomata, että monet vaatebrändit ovat siirtymässä pois yhden malliston-ajattelutavasta ja uskaltaneet lähteä suunnittelmaan vaatteita, jotka eivät ole sidottu mallistoon, tiettyyn trendiin tai aikakauteen. 

Kirjoittaja elää muodille, mutta ei haluaisi ostaa sutta, eikä sikaa säkissä. 

2 kommenttia:

  1. Hyviä pointteja Jenni. Villan ja villantyylisten vaatetuskuitujen laadusta ei välttämättä aina kerro se, nyppyyntyykö vaate käytössä. Nyppyyntyminen on esimerkiksi kashmirille erittäin tyypillistä, sillä kyseessä on hieno, ohut kuitu, jota jää kashmirlankaan aina väkisin myös lyhyemmissä pätkissä sen kasvatus ja keräystavan vuoksi (kashmirvuohi ja sen keriminen). Kun näiden lyhyempien lankaan päätyneiden kuidunpätkien päät nousevat käytössä langan pintaan ja kietoutuvat toisiinsa, muodostuu nyppy. Laadukas kashmirneule lakkaa nyppyyntymässä useamman käyttökerran jälkeen (olettaen tietenkin että nyppyjä poistetaan käyttökertojen välissä). Pehmeästä, hienosta kuidusta valmistettua neuletta kannattaa myös käyttää harkiten: jos sitä vasten hankaa jatkuvasti esim. olkalaukku tms. niin neule sähköistyy ja kuidunpäitä nousee esiin tuplasti enemmän.

    Kashmirilla on muuten ihan maailmanmarkkinahinta, eli globaali kilohinta, joka määrittää osaltaan kashmirneuleen arvon. Jos neule on kovin heppoinen ja hinta päätähuimaava, vetää joku todennäköisesti välistä. Kovin ohuet neuleet nyppyyntyvät usein myös helpommin.

    Mielestäni on kiva, että esim. Arelalla on tarjolla heidän kasmir-neuleillensa oma huoltopalvelu, jonne neuleen voi viedä nypynpoistoon ja pestäväksi erittäin järkevää korvausta vastaan. Myös repeämät ja reiät saa samalla korjautettua.

    Mikäli kashmirin nyppyyntyminen ottaa liikaa aivoon, kannattaa suosia esim merinovillaa, joka on yhtälailla pehmeä ja hieno, mutta kiiltävämpi, jolloin se ei nyppyynny yhtä helposti. Villoista kannattaa aina tiedustella, mistä ne on peräisin ja voiko valmistaja taata, että tuotteessa ei ole käytetty Mulesing-villaa.

    Myös vähäinen vesipesu ehkäisee turhaa nyppyyntymistä - villa ja kashmir-vaatteet kannattaakin mieluummin tuulettaa käytön jälkeen ja vesipestä mahdollisimman harvoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Emma,

      Hei ihan loistavaa, kiitos tästä tietopaketista! Moni asia olikin tuttu, mutta erityisen posiviitinen ja lohduttava uutinen on tuo Arelan huoltopalvelu! Mahtavaa! Mielestäni useammankin brändin tulisi hyödyntää tällaista.

      Ja voi tämä ainainen Mulesing... :(

      <3

      Poista